Mari ikut blog ini

Wednesday 14 April 2010

Jom makan oat n wheat bix!

Salam,

smlm ade mmbr ckp mmbr die jarang mkn nasi
mcm best la plak, pastu aku tnye lg..abes tu die mkn ape?xkan makan sayur kot?
pstu die jwb, x ah, die mkn oat..OAT???ape tu? (tipu je)

Utk sesape yg buta makanan meh aku explain sikit kat sini.
Oat tu geng ala2 gandum
baik utk mengurangkan kolestrol dlm darah sbb die suke sedut kolestrol..so indirectly baik utk jantung
kalo kat Msia jenama yg feymes adalah Quaker Oat...aku suke mkn oat nih dgn milo...
wat milo panas pstu bubuh oat smpi milo tu tepu kaw2 liao..br umphh sdp dimakan..

Tp masalahnye kat sini oat2 die jenis lain,mybe sbb lidah org oz ni pelik xmcm msia jd oat die pon dibuat ikut citarasa dorg...
down gile aku...
jd kalo nk mkn mcm dulu,oat n milo kne la g merayau kat Asian Groceries utk mencari oat import dr Msia..which is Quaker Oat..
Tp dah kate import, jd hargenye pon beraban mahal..
jd xleh bli slalu...

pstu tup tap tup tap hari dpt tips dr pakar pemakanan dan keluarga, mcm mane utk mengatasi mslh ni

die kate: masak lah oat tu.

WHAT!!?? oat bole dimasak..
wahhh,hebat!...

pstu die kate lg: masak dlm kuali, Xyah bubuh minyak
mula2, masuk oat,bukak api,simbah susu(lembu,skim,full) utk memandikan oat2 itu..
kalo nk bg rse lemak, campakkan garam
kalo nk bg manis, terbangkan jem2 kepejadah cth: jem strawberry ke, anggur ke, kaya ke, cokolat ke, pape la yg korg nak...
kaco kaco kaco selame 5 minit,
pup jd la oat crunch ( ikut nada mcm dlm iklan coco crunch kat tv mesia) !!

oat itu juga boleh la digantikan dgn wheat bix..

Note:

Resepi diatas boleh diubahsuai utk dimakan dgn lauk2 pauk spt yg dijual di mangkuk hayun berisi satay.

resepinye berbunyi begini..

kite tabur je sume bhn2 berikut skali gus..

lunch/dinner: oat+air+garam...mak aih simple nye mcm tipu je?tp sbb tips ini diberikan oleh pakar maka 'aku mempercayainya'..(bak kate selemun ketika menyanyi sblm mula berlakon)

and utk brekky: anda bole menggunakan wheat bix dimana pakar mengatakan ianya lebih seswai? wallahualam

carenye same, campakkan bhn2 yg sudah dihiris berikut sekali gus kedlm periuk..

Wheat bix+susu+air sikit2(pndi2 r bajet xnk bg byk air,kang kembong prot)+perisa n pewarna yg dibenarkan..

Pakar juga hampir2 menyaman saya sbb hampir2 menyebarkan ajaran sesat..

beliau seraya berkata: periuk la bkn kuali!!

apekah? bkn dorg same je ke? hati ku berkata

make beliau pon mengexplain pdku berbezaannye..

bla bla bla...

owh gitu rupenye...

so pe yg diperkatakan oleh pakar?

kpd mangkuk2 yg xtau bezanya(aku dah bebas dr golongan ini), bezanye berbunnyi begini..

periuk tu besaq sikit, utk mcm rebus2

kalo kualiq tu die pendek2 tp gemuq, aka keluasan tpknye lebih mantap..

so kalo utk resepi ini, periuk lebih seswai digunakn..

So pembetulan kpd resepi diatas, jgnlah menggunakan mangkuk mahupun kuali, gunekan periuk..

taa daa, maka siap la mknan kite utk hari ini

igt2 kan, dan selamat beramal~~