Mari ikut blog ini

Tuesday, 24 June 2014

Perjuangan yang belum selesai

Assalamualaikum.

Pada malam Jumaat yang lepas, aku menumpang seorang rakan sekerja untuk balik ke kampung. Lebih kurang sejam perjalanan, kama singgah di RnR untuk mengalas perut.

Kebetulan ketika itu aku memakai baju yang mempunyai lambang ISMA.

Selesai mengalas perut, kami kembali menyambung perjalanan. Beberapa minit di dalam kereta, beliau yang sedang memandu kereta memulakan bicara.

'sejak bila kau join ISMA?'

Terkedu sebentar, aku membuka mulut menjawab pertanyaannya, 'waktu aku belajar dulu (Australia) '

'Eh time tu pon dah ada ISMA dah eh kat situ?

'Haah' [tekan sini]

Beliau bersuara lagi, 'Bagus eh ketua (Presiden) ISMA tu, apa namanya, Ustaz Abdullah? Aku nampak dia je yang berani bersuara. Aku tengok orang lain, UMNO ke PAS ke pon tak berani bersuara dengan orang-orang tu (Evangelist, Islam Liberal, anti-Islam, dll). Dia je yang lantang'

'Wah, bagus lah kau. Peka dan ambil tahu. Kau tahu tak, yang Ust Lah (Ust Abdullah Zaik) didakwa di bawah akta Hasutan dan haritu masuk mahkamah disebabkan kenyataannya di ismaweb? [tekan sini]'

'Oh tau. Kenapa? '

' Yang kelakarnya, di antara orang yang buat laporan polis tu, orang yang sama yang keluar kenyataan di media menyatakan tidak bersetuju dengan akta hasutan dikenakan ke atas Ust Lah. Ada pihak-pihak yang rasa terancam apabila ISMA membongkarkan agenda-agenda mereka [tekan sini]'

Beliau bertanya lagi. 'Apa beza ISMA dengan NGOs dan pihak yang lain macam UMNO, PERKASA dan lain-lain? [tekan sini]'

'ISMA meletakkan kedaulatan Islam sebagai yang paling utama di Malaysia. Di Malaysia, orang Melayu merupakan majoriti dan boleh dikatakan hampir kesemuanya Islam. Jadi bangsa Melayu itu sebagai tonggak untuk menegakkan dan menjaga kedaulatan Islam di Malaysia. Tapi kau jangan salah faham yang apabila meletakkan fokus pada bangsa Melayu, golongan seperti Cina dan India Muslim akan diabaikan. Bukan! Sebaliknya, mereka juga mendapat hak mereka yang sepatutnya mereka dapat. Sebab itu slogan ISMA - Melayu Sepakat, Islam Berdaulat. [tekan sini]'

Berborak berkenaan beberapa isu yang lain kemudian beliau beralih ke isu politik.



'ISMA masuk PRU13 yang lepas kan. Ada menang ke? [tekan sini]'

' yup. Tak ada yang menang pon. Tujuan ISMA masuk PRU13 bukan untuk menang, tapi untuk memperkenalkan (fikrah) ISMA kepada masyarakat.'

' Oh yeke. Aku tengok memang ISMA ni lain dari yang lain kan. Dulu aku ada tengok kenyataan dari Presiden ISMA semasa ISMA mengisytiharkan penyertaan dalam politik. Dia memang jelaskan apa tujuan ISMA menyertai politik. Tak macam sesetengah ahli politik, dari Johor pergi Kelantan, Singgah Perlis, makan di Ipoh, lepas tu baru sampai KL. Berbelit-belit dan selalunya tak sampai pon KL!'

'Betul tu. Antara sebab ISMA sertai PRU13 ialah untuk membetulkan pemikiran orang Melayu kita yang selama ini berfikir hanya boleh memilih sama ada pihak pembangkang atau pihak pemerintah. Sebaliknya memilih pihak yang pada akhirnya akan menguntungkan Islam di Malaysia. Jadi akhirnya, tidak kisah pihak mana yang menang, Islam akan tetap berdaulat dan tidak digugat. Sebagai contoh, sekiranya sebuah usul dibawakan oleh pihak pembangkang yang membawa kebaikan kepada Islam maka pihak kerajaan akan turut menyokong usul yang dibawakan tu!'

'Oh macam tu eh. Bagus juga idea yang ISMA bawa tu, last sekali orang Islam juga yang untung'

Tidak dapat melihat ekspresi wajahnya kerana beliau memandang ke hadapan dan aku pula duduk di belakang.

'Mana ISMA dapat duit eh? Ada dapat dana dari mana-mana ke?', soalnya dengan perasaan ingin tahu.

'Duit ISMA adalah dari poket ahli-ahlinya sendiri. Selain tu, ISMA pon ada badan koperasi yang turut menjana kewangan.'

Suasana menjadi senyap buat seketika. Kami pon hampir tiba ke destinasi yang ditujui. Aku menutup perbualan kami pada malam itu dengan satu soalan.

'Kau nak join (sertai) ISMA?'

-Daftar atas talian-

Saturday, 19 April 2014

Remaja, beragendakah anda?




Assalamualaikum.

Menurut sebuah kajian yang dijalankan terhadap sejumlah responden, di antara perkara yang paling ditakuti oleh seseorang adalah bercakap dihadapan khalayak ramai.Sehinggakan ada yang mengkategorikan ketakutan bercakap dikhalayak ramai adalah lebih menakutkan daripada terjun dari bangunan untuk membunuh diri!
 
Sekiranya kajian yang sedemikian rupa dijalankan di Malaysia, pasti bercakap dikhalayak ramai akan mendapat ‘top 3’ di dalam carta perkara yang paling ditakuti selain hantu pocong dan Pontianak. Hakikatnya, begitulah kenyataan.
Berhadapan dengan berpuluh-puluh hinggakan beratus-ratus bahkan mungkin beribu-ribu biji anak mata yang disasarkan tepat kepada orang yang bercakap dihadapan, siapa yang tidak gentar, cuak, kaku dan menggigil?

Menghilangkan perasaan gementar bukanlah perkara yang mudah.Persediaan yang cukup, latihan yang  berterusan serta doa kepada ya Rabb pastinya amat diperlukan. Sistem pendidikan di Malaysia  pada suatu ketika dulu kurang mendedahkan dan memberi peluang untuk membina anak muda yang  berani dan mahu untuk memimpin dan berucap di hadapan.

 
Antara aktiviti untuk memanfaatkan cuti sekolah remaja

Saya pernah berpeluang melihat bagaimana pelajar-pelajar ‘primary school’  diajar untuk terkehadapan semasa menuntut di Australia  suatu ketika dahulu.Pelajar-pelajar dipupuk dengan sikap untuk banyak bertanya ketika sesi pembelajaran.Teringat saya ketika menjadi tenaga pengajar tambahan untuk suatu program yang disediakan untuk pelajar ‘primary  school’. Apabila ditanya soalan, pasti berebut-rebut pelajar mengangkat tangan untuk menjawab soalan yang diberikan. Bukan seorang dua, tetapi majoriti daripada jumlah pelajar yang ada.

Apabila diminta untuk bercakap di hadapan,  kebanyakkan daripada mereka akan mara kehadapan dan bercakap dengan penuh yakin dan jelas. Hebat! Ada masa-masa ketika, soalan yang  diajukan terlalu banyak dan kerap sehingga kita tidak larat menjawab.

Berbeza dengan suasana ketika saya bersekolah dahulu. Apabila cikgu yang  mengajar mengajukan solalan, pasti suasana di  dalam kelas menjadi senyap.Mungkin sekali pelajar tidak tahu bagaimana hendak menjawab atau barangkali takut! Takut untuk mengangkat tangan,  bangun dan memberikan jawapan.

Apa yang dibicarakan diatas hanya merupakan salah satu contoh daripada perkara yang perlu kita lihat pada generasi-generasi yang akan terbina. Namun, tidak patut untuk kita menuding jari dan menyalahkan system pendidikan kita. Semua pihak perlu proaktif untuk membina generasi harapan. 

Didikan atau pun tarbiyah Islam yang syumul(lengkap, menyeluruh) serta berterusan diperlukan  untuk membina jati diri seseorang remaja muslim. Pentarbiyahan itu tidak seharusnya focus hanya pada satu paksi, tapi hendaklah mencakupi aspek pengetahuan, ibadah, akhlak, akidah, perwatakan, jatidiri,  pengurusan diri serta fizikalnya.

Salah satu perkara paling penting dalam tarbiyah


Seseorang yang hanya cemerlang dari segi akademik dan pengetahuan,  tetapi mengabaikan penampilan diri serta kesihatan diri tidak dikira hebat.


“Sesungguhnya kamu mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu” (Riwayat Bukhari)


Tidak juga dikira hebatnya seseorang itu sekiranya masanya hanya dihabiskan berseorangan di tikar sejadah mahupun sudut-sudut masjid  sekiranya dia tidak menjaga akhlak serta peribadinya.


“Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah SAW: “Wahai Rasulullah,  sesungguhnya seorang wanita terkenal dengan banyak bersembahyang (sunat), berpuasa dan bersedekah, namun kata- katanya menyakiti jirannya.” Sabda Nabi SAW: “Dia dimasukkan ke dalam neraka”…  (Riwayat Ahmad)


Apakah erti pada berbadan sasa,  berstamina tinggi dan sentiasa memenangi kejohanan yang disertai sekiranya tidak mementingkan aspek penjagaan solatnya.

Team OLE, ketika di menuntut di Australia

Kita  juga tidak mahu sekiranya seseorang itu hanya pandai berbicara tetapi tidak mempunyai agenda yang jelas, ke mana hendak ditujuinya. Kita  tidak mahukan umat yang tiada agenda hidup,  hanyut dalam hiburan melampau serta tenggelam dalam arus kemodenan dan globalisasi Barat yang mengasyikkan itu tanpa menyedari betapa musuh-musuh Islam  sedang sibuk merancang bagaimana merosakkan jati diri anak bangsa dan menghilangkan agenda mereka.

Akhir kalam, antara soalan-soalan yang perlu kita sering bertanyakan pada diri kita:

  • Siapa kita?
  • Apa tujuan kita hidup?
  • Ke mana kita hendak membawa orang-orang yang kita pimpin?
  • Apa agenda serta perancangan musuh-musuh Islam?


Saturday, 15 February 2014

Ini kisah saya

Assalamualaikum,

Setiap individu ada hak mereka sendiri untuk menyimpan dan menyingkap kisah mereka sendiri kepada orang lain. Ada perkara yang bagi mereka tiada masalah untuk dikongsikan bersama orang lain, ada perkara yang mereka pilih untuk simpan dan dikongsi dengan orang-orang tertentu yang mereka buka hati padanya. 

"Trust is to be earned, not given",

 kita perlu menjadi orang yang dipercayai, dan kepercayaan perlu diperoleh, bukan pemberian. 

Hari ini, saya bertulis berkenaan saya, bukan orang lain.

Saya bukan orang yang mudah berkongsi berkenaan diri saya. Banyak perkara saya simpan, dan hanya helaian kecil dalam diari kehidupan saya yang saya kongsikan pada orang lain. Bagi saya, permasalahan diri dan kisah hidup saya bukanlah sesuatu yang penting dan besar sehingga perlu diceritakan pada orang. 

Tapi, hari ini saya ingin buka lagi beberapa kisah, yang selama ini saya simpan. Semoga yang membaca, mendapat manfaat walaupun sedikit.

****************************************

Saya seorang yang agak aktif dan periang. Saya tak suka mengingati kisah lalu yang sedih tetapi kesedihan itu tidaklah menjerumuskan saya ke lembah kemurungan.

Ayah saya meninggal ketika saya berada di tingkatan 2. Saya tidak ingat akan tarikhnya, dan mungkin tahunnya juga silap. Tetapi apa yang saya ingat adalah saya berada di sisi ayah ketika ayah meninggal. Dalam keadaan tidak mengambil serius apa yang berlaku. Berlari-lari di hospital, tergelak-gelak dan bergurau dengan adik.

Ketika mana orang sedang membaca Yaasin di majlis tahlil arwah ayah, saya pula bermain 'Wrestling' dengan sepupu-sepupu di tingkat atas rumah di kampung. Mungkin sikap terlalu periang itu sedikit sebanyak ada keburukannya. 

Tetapi, mungkin juga sikap positif dan ketidakmatangan itu yang menyelamatkan saya dari menjadi seorang yang murung dan negatif. Saya lihat, mama dan along (kakak)  tidak lalu makan untuk jangka masa yang lama, dan sentiasa menangis, terutamanya mama. Bagaimana hendak membesarkan anak-anak seramai 5 orang seorang diri dan kesemuanya masih belajar. Besar sekali pengorbanan mama.

Antara prinsip yang mama pegang adalah pendidikan mesti sentiasa diutamakan. Mama tak pernah kedekut untuk hantar anak-anak ke kelas tuisyen, beli buku pelajaran yang mahal-mahal, Berulang-alik hari-hari hantar anak ke tuisyen. Setiap kali anak-anak nak menghadapi peperiksaan, mesti berpuluh-puluh botol air yang dah dibacakan doa di Darus As-Syifa diterima.

Ketika zaman sekolah dahulu, selalu mama mengadu duit untuk belanja dapur tak cukup. Kena korek sana, korek sini. Ketika itu, apa yang boleh dibuat? Belajar rajin-rajin. Alhamdulillah Allah permudahkan jalan. Dibuka laluan untuk sambung belajar di MRSM Kuantan. Yuran bulanan RM30. Makan 6 kali sehari. Jimat disitu. Berbelanja hanya ketika 'outing', beli stok makanan dan ke bandar.

Kemudian selesai SPM Allah permudahkan lagi urusan, dapat biasiswa MARA untuk belajar di UTP. Selepas SPM, duduk di rumah seminggu sahaja. Jimat sedikit kos untuk mama tanggung dengan adanya biasiswa.

Keluar keputusan SPM, Allah buka jalan untuk ke negara orang. Dikurniakan biasiswa JPA untuk sambung belajar di Australia. Alhamdulillah dapat biasiswa, dapat ringankan beban mama. Tidak perlu mama berbelanja besar untuk membayar duit pengajian dan seumpamanya.

...

..Kesihatan

Saya menjejakkan kaki di bumi Kangaroo dalam keadaan kesihatan yang baik. Tiada penyakit kronik. Seperti kebanyakkan remaja yang lain. 

Australia, tanah seribu kenangan (belum habis pusing!)
2009, tahun pertama berada di Australia. menjelang sekitar bulan 5 sebelum peperiksaan semester 1, saya disahkan mengidap penyakit Diabetes Mellitus Type 1. Satu penyakit yang tidak asing di telinga, tetapi asing pada tubuh. Beberapa minggu sebelum berjumpa doktor, beberapa simptom hadir. 

Antara yang saya alami adalah sentiasa dahaga (dan lapar), kerap (sangat) ke tandas untuk membuang air, kulit kering, Terlampau amat cepat sangat letih (lagi-lagi ketika bersukan), turun berat badan (mendadak! 10 kg turun) dan kabur penglihatan.

Setiap hari akan ke tandas melebihi 10 kali. Perubahan fizikal yang berlaku sehinggakan ada kawan yang tidak mengenali saya jika hanya melihat sekilas pandang. Kurus kering.

Saya memandu scooter ke klinik kesihatan di dalam kampus universiti (lebih kurang 8km dari rumah) untuk membuat ujian darah, dan kembali semula keesokan harinya. 

"Mate, i'm afraid i have a very bad news for you. You are suspected to have Diabetes", doktor memberitahu saya ketika kembali ke klinik untuk mengetahui keputusan ujian darah. [diabetes Type 1, baca sini]

"Oh, yeke"

Doktor menulis surat untuk merujuk saya ke Royal Adelaide Hospital(RAH), yang jaraknya hanya berjalan kaki dari universiti. 

Segera, dimasukkan ke dalam ICU, selepas saya singgah untuk makan tengahari di sebuah restoran warga Malaysia (swinging Bowl, [baca sini]) yang berdekatan. Doktor memaksa untuk bermalam di situ.

Di situ, ditahan sekitar 2 hari 1 malam (rasanya). Nutritionist, dietitian, endocrinologist semua datang bertemu janji. Ada yang cakap, terkejut dengan reaksi saya. Macam tidak ada apa-apa. Teringat apabila doktor kata, kalau dah faham semua yang diajarkan, nanti bole discharge awal. Jadi saya angguk faham pada semua soalan. 

Keesokan hari, dilepaskan dari hospital dan pulang ke rumah. 


Telefon mama, "Mama, Ayit diagnosed with Diabetes"

Terdengar suara mama menangis di corong telefon.

Sejak dari waktu itu sehingga penghujung tahun 2009, saya hanya dapat tidur 1-3 jam sehari. Hampir setiap hari. Bukan senang untuk menyesuaikan diri. Malam-malam pasti terbangun untuk ke tandas 4-5 kali. Lebih kurang 6 bulan. 


Bersukan, 10-15 minit sudah letih. Bila cepat letih, prestasi juga menurun. Bersukan tidak lagi seseronok sebelumnya. Apabila hendak masuk tournaments, tak boleh main lama. Kebanyakkan masa, hanya memanaskan bangku simpanan. Mungkin orang kesian, jadi tetap dapat sertai.

Letih, cepat letih
Pulang ke Malaysia pada musim panas penghujung 2009. Teringat wajah mama ketika bertemu di KLIA.

Tahun 2010, cabaran lain pula.

Beberapa hari selepas peperiksaan akhir tahun semester 2. Semua teman serumah bersama rakan-rakan yang lain bercuti di Goolwa Beach. Antara aktiviti utama adalah mengutip cockles (kerang) dan mandi pantai (musim panas). 

Ditakdirkan saya tidak mengikuti mereka dan tinggal seorang diri di rumah. Keluar sebentar singgah ke Coles di Northpark Shopping Centre untuk membeli barangan makanan.

Selesai membayar, tiba-tiba badan terasa tidak sedap. Jantung berdegup kencang. Kepala pusing. Hampir pitam. Tak mampu untuk berjalan ke kereta, berbaring di bangku yang berdekatan. Capai telefon di dalam kocek, terus menelefon naqib (murabbi, senior juga sahabat) memberitahu keadaan diri. 

Beberapa ketika, tiba beliau bersama seorang rakan (kemudian menjadi housemate). Cemas. Terus dihantar saya ke hospital( RAH lagi!). Apabila tiba di hospital, sakit tadi dah berkurang sedikit. Masuk bahagian EMERGENCY, sekali lagi kena bermalam di hospital. 

Lebih dari 10 wayar yang disambung dari badan ke sebuah mesin, mungkin untuk memantau kondisi badan. Pakar-pakar dari bahagian tertentu datang untuk mengenalpasti punca penyakit. Akhirnya, jawapan ditemui.

Graves' Disease aka Hyperthyroidism [baca sini
Secara mudah, suatu penyakit yang menyebabkan degapan jantung super tinggi (metabolisme tinggi), badan lemah (muscle weakness), tidur terganggu dll.

Penyakit yang agak bertentangan dengan Diabetes. 

Diabetes = Perlu kurangkan makan

Hyperthyroidism = Perlu kerap makan (cepat lapar, kerana metabolisme tinggi)


Ada doktor cakap, "Poor guy. You got your diabetes from your late father and now Graves' Disease from your mother"

Saya senyum. 

"They (the diseases) are not misfortunes, they are gifts"


Think positive: Hadiah, ye hadiah. Bukan bala.
...

2014, bulan Febuari.

Menjamah sedikit mee selepas ceramah bulanan di surau. Kepala sedikit pusing. Makan sebiji panadol dan terus tidur.

Keesokannya, sempat bersolat subuh berjemaah di surau. Pulang dari solat, makan lagi 2 biji panadol dan terus tidur.

Saya muntah-muntah. Bukan biasa-biasa. Lebih 20 kali muntah dalam tempoh sehari. Berat badan turun 5kg (atau lebih) dalam masa 1 hari sahaja.

Dipendekkan cerita, saya meminta rakan menghantar ke Hospital Kulai dan kemudian dari situ dipindahkan ke Hospital Johor Bahru aka Hospital Sultanah Aminah(HSA) menaiki ambulans (pengalaman!)

Dimasukkan ke wad Dahlia 1, wad yang menempatkan pesakit-pesakit yang kronik. 95% warga emas. 3 hari 3 malam (macam bercuti!) di situ, ada beberapa pesakit yang meninggal di atas katil hospital. 

Malam pertama, dekat 15 botol/beg air + dll dimasukkan ke dalam badan. Disambung di kedua-dua belah badan. Setiap sejam, pasti dikejutkan untuk disemak bacaan gula dalam darah. Beberapa jam sekali disemak tekanan darah, dimasukkan antibiotik (pedih) melalui saluran tiub kecil di tangan.

Sepanjang masa sibuk, tidak kira masa. Paling lengang ketika subuh sehingga waktu sarapan pada pukul 8. Ada yang kata, HSA adalah hospital yang kedua tersibuk di Malaysia selepas Hospital Kuala Lumpur(HKL).

Alhamdulillah, layanan nurses lelaki dan perempuan kebanyakkannya sangat cemerlang dan tidak kasar. Mungkin sebaik mana-mana hospital swasta dari segi servis. Cuma kerana bilangan pesakit yang terlalu ramai menyebabkan kesesakan dan suasana agak riuh sepanjang masa.

Diabetic Ketoacidosis [baca sini]

Salah satu komplikasi yang boleh berlaku kepada pengidap penyakit Diabetes. Pengajaran untuk diri, jangan lupa check bacaan gula!

"Kamu ni, tinggal sikit ni je lagi tau tak? (sambil menunjukkan jarak antara jari ibu dan jari telunjuk)", kata salah seorang doktor senior disitu.

Saya sengih.

"sikit je lagi tau"
...

Alhamdulillah, dipanjangkan usia.

Dua penyakit ini, menyebabkan tahap stamina turun mendadak, badan menjadi kurang tahan. Ketahanan diri lemah. Cepat letih dan cepat hilang fokus.

Tapi saya yakin dengan apa yang termaktub dalam Quran, bahawa Allah tidak akan membebani hambaNya melebihi apa yang mereka mampu (2:286). 


Apabila ditimpa penyakit itu juga bukti bahawa diri kita ini punyai banyak dosa. Kifarah dosa.

Selain itu, ujian juga ditimpakan untuk menguji benarkah kita ini orang yang beriman, atau sekadar dibibir sahaja (29:2).

Apabila ditimpa penyakit, ingatlah kisah Nabi Ayub bagaimana ujian Allah yang ditimpakan keatasnya sehingga 7 tahun lebih lamanya.

Penyakit sering dikaitkan dengan ketidakupayaan dan segala macam perkara negatif, namun mungkin kita boleh melihat dari perspektif berbeza. 

Sedikit pesanan saya pada yang membaca, 

Kematian itu dekat, persiapkan diri.

Ujian itu rahmat, hadapilah dengan redha.

Allah itu adil, sentiasa berfikiran positif.

Berdoalah, Allah Maha Mendengar.


Saturday, 21 December 2013

'Bos' besar?

Assalamualaikum.

Menjelang hujung tahun, berpusu-pusu staf menyusun hari untuk dihabiskan baki-baki cuti tahunan yang belum terusik. Ibarat menyusun blok-blok domino, kombinasi manakah yang terbaik untuk mendapatkan gabungan jatuhan domino yang terpanjang.

'Domino effect'

Ada yang bercuti sehingga tiga minggu lamanya. Ditambah pula dengan cuti hujung minggu serta cuti Krismas.

"Rasa malas lah nak buat kerja. Bos-bos semua cuti, makin bertambah malas lah", keluh Emir.

Dia duduk bersandar, tangannya dilepaskan bebas berkeliaran ditarik graviti. Kelihatan seperti fikirannya jauh menerawang, melangkaui dinding-dinding pejabat serta pintu-pintu bersekuriti tinggi yang hanya boleh dilepasi dengan kad akses. 




"Biasa lah, diorang bukannya ambil cuti sangat sepanjang tahun, ye lah lagi besar pangkat lagi besar tanggungjawab, lagi banyak kerja", Tajul membalas keluhan Emir. Terganggu konsentrasi dia yang dari tadi sibuk melukis di atas paparan skrin komputer. 

"Hari ni aku nak balik awal lah. Bukannya bos tau. Bos pon tak ada. Staf department lain pon aku tengok keluar masuk office je. Kalau aku keluar, mesti diorang ingat aku ada urusan dengan supplier "

"Tajul, jom kita lepak di 'pantri' jap. Aku tengok budak lain lepak selamba rock je sepanjang masa."

...

Untung, di pantri macam-macam ada! Espresso, Milo, teh, kopi, susu, sebut saja. 

"Hari ni aku nak try TehPresso la pulak", Emir berjalan menuju ke arah pantri sambil tersengih.

"Benda alah pulak TehPresso?"

"teh campuq Espresso"

Siap dibancuh, mereka duduk di meja panjang lokasi lepak petang mereka.

Kelihatan Azim berjalan laju memasuki pantri sambil memegang botol air tertera tulisan Herbalife

"Zim! Awat laju semacam je jalan. Hang nak kejar flight ka?", Emir separa menjerit.

"Jom la duduk jap, mai secawan", Tajul menambah.

Terdiam sebentar, "ok biar aku isi air sky juice jap"

...

"Zim, hang nak join aku tubik awal tak petang ni. Aku tengok bos hang pon tarak. Boleh kita main bola petang ni. Dah lama dah aku tak main.", Emir cuba mencari teman.

"Ha ah la Zim, aku pon plan nak balik awal. Nak terbeliak dah mata aku pandang skrin komputer lama-lama. Dah la bos aku tak ada, buat penat je terlebih rajin.

"Jom la, jom la. Hehe"

Senyum Azim menampakkan giginya yang putih. 

"Takpe lah, aku nak siapkan kerja sikit lagi tu. Tak sedap pulak kalau tak siapkan hari ni. Bos aku sebelum cuti dia dah susun siap dah kerja untuk aku. Bising pulak dia nanti kalau aku tak siapkan ikut plan dia"

Azim bangkit dari kerusi. "Wei, aku gerak dulu la. Dah tercapai dah hajat untuk bagi hilang haus ni."

...

Tajul dan Emir sambung berborak, hampir sejam mereka duduk di dalam pantri. Untung bekerja di syarikat yang dimiliki oleh orang UK, budaya kerja mereka berbeza dengan orang Jepun. Tiada banyak sekatan, tiada banyak peraturan, kebanyakkannya bergantung pada kepercayaan dan bersikap jujur.

"Dah dekat sejam dah kita lepak ni, jom balik ke meja. Karang ada orang 'report' pulak kat bos aku. Diorang ni bukan boleh tengok orang senang. Sikit-sikit nak mengadu. Macam budak-budak"

Kembali ke meja, Tajul membuka aplikasi yang membolehkan staf syarikat berhubung antara satu sama lain tanpa perlu bertemu secara fizikal. Sebagaimana aplikasi-aplikasi seperti Yahoo Messenger dan Facebook Messenger

Di isi 'Azim' pada ruangan 'search'. Enter.

{Bro, jom la balik awal petang ni}

{Lama dah tak main bola skali}

{bos kau pon xde kan. Kerja tu esok boleh buat}


Kelihatan tertulis -Ahmad Azim is writing-


[Salam bro]

[Tak boleh la bro, 'Bos' besar ada]

[he he]



{Bos besar?}

{Maksud kau Beckham, Head of Engineering ke?}

{Alaa dia lagi la taktau kalau kau balik awal. Dia tengah meeting. Lagipun entah dia kenal kau ke tak}



[Bukan]

[Ada 'bos' besar punya]

[He he he]



{Krik krik betul lah kau ni}

{Ce cite ce cite}



[Allah kan ada]

[He he he he]



{...}

{K bai}

{Nak sambung wat keje}



Saturday, 14 December 2013

COMANGO - Kawan atau Lawan?

Apa itu COMANGO?

COMANGO merupakan singkatan kepada Coalition of Malaysian NGOs (Gabungan Badan bukan Kerajaan Malaysia) yang terdiri daripada 54 NGOs yang kebanyakkannya berpendirian liberal dan anti-Islam [klik sini].

Perjuangan COMANGO

COMANGO memperjuangkan Kebebasan Individu (Human Rights) dengan bertopengkan 'Hak Asasi Manusia' berdasarkan definisi barat yang menuntut kebebasan mutlak dari sebarang pengaruh seperti agama dan budaya.

Antara rujukan utama yang digunakan oleh mereka adalah Universal Declaration of Human Right [klik sini].

Antara isi kandungan deklarasi tersebut adalah:


  • Artikel 16 - (1) Lelaki dan perempuan dewasa, tanpa sebarang batasan samada bangsa, warganegara ataupun agama, mempunyai hak untuk berkahwin dan mempunyai keluarga. Kedua-dua pihak lelaki dan perempuan mempunyai hak yang samarata berhubung hal perkahwinan, dalam tempoh masa perkahwinan dan pada hal perceraian.
  • Artikel 18 - Semua orang mempunyai kebebasan untuk berfikir, suara hati dan beragama; hak ini termasuklah kebebasan menukar agama atau kepercayaannya, dan kebebasan, samada secara bersendirian atau secara dengan orang lain dan secara terbuka atau bersendirian, menganuti agama atau kepercayaannya melalui pengajaran, amalan, pemujaan dan pemerhatian mereka.


Sebahagian daripada NGOs yang menyertai COMANGO dimana hanya 12 NGOs berdaftar secara rasmi di bawah ROS

























Adakah Islam menolak Hak Asasi Manusia?

Islam sama sekali tidak menolak hak-hak yang patut diperolehi oleh manusia sejagat, namun hak-hak tersebut perlu mengikut seperti yang terkandung di dalam syariat Islam.

Cairo Declaration on Human Rights in Islam 5/8/1990 [klik sini] yang terhasil daripada perbincangan oleh Pertubuhan Persidangan Islam atau nama lainnya Organisation of Islamic Cooperation (OIC) [klik sini] telah pun menggariskan panduan Hak Asasi Manusia menurut perspektif Islam.

Antara isi kandungan deklarasi tersebut adalah:

  • Artikel 10 - Islam adalah agama fitrah. Adalah terlarang untuk melakukan apa jua bentuk paksaan ke atas manusia atau untuk mengambil kesempatan daripada kemiskinan ataupun kejahilannya untuk mengubah agamanya kepada agama lain ataupun tidak beragama.
  • Artikel 24 - Semua hak dan kebebasan yang ditetapkan di dalam deklarasi ini adalah tertakluk di bawah Syariat Islam
  • Artikel 25 - Syariah Islam adalah satu-satunya sumber rujukan bagi sebarang penerangan atau penjelasan untuk mana-mana artikel di dalam deklarasi ini.
Apakah tuntutan COMANGO yang berbahaya dan perlu ditentang?

  • Perenggan 1 - Kebebasan untuk murtad
  • Perenggan 6.1.1 dan 6.1.2 - Menghalalkan seks songsang
  • Perenggan 6.2 - Menghapuskan hak istimewa orang Melayu
  • Perenggan 6.8 - Memaksa tafsiran perkauman menurut fahaman sekular barat
  • Perenggan 9 - Menghapuskan Kesalahan Jenayah Syariah
  • Perenggan 10.1.1 - Menuntut penterjemahan 'God' kepada 'Allah' oleh Kristian Katolik di Malaysia
  • Perenggan 10.1.6 - Menuntut kebebasan beragama bagi ajaran sesat Syiah di Malaysia
  • Perenggan 10.1.11 - Menuntut agar mana-mana ibubapa yang memeluk Islam tidak diberi hak penjagaan anak
Antara inisiatif bersama oleh Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) dan Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) dalam menjelaskan bahayanya agenda COMANGO


Sekiranya tuntutan-tuntutan oleh COMANGO ini berjaya dicapai, maka akhirnya akan wujudlah masyarakat yang Liberal dan mempunyai kebebasan mutlak tanpa sebarang batasan agama mahupun budaya.

Pendek kata, COMANGO perlu ditentang kerana pendiriannya yang bercanggah dengan ISLAM dan PERLEMBAGAAN Malaysia.


A120

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu. (Al-Baqarah: 120)