Mari ikut blog ini

Saturday, 6 August 2011

Flashback: Diari Ramadhan 3: Puasa di perantauan

Salam,

ketika tahun pertama berpuasa di Adelaide (1st year), semangat sungguh bila nak dekat puasa.

"mama jangan lupa kirim kuih raya ye!", pesan kepada emak even sebelum start puasa lagi. Bukan sekali, tapi berkali-kali. (Eh ni bukan semangat nak puasa)

Duduk serumah dengan kawan-kawan yang buat persediaan sekali di Kolej Bandar Utama. Syukur hampir semua antara mereka pandai memasak. Kalau tak sudah pasti aku akan kebulur ataupun terpaksa menghabiskan duit untuk makan diluar. Di Adelaide ni bukan sahaja kedai halal sangat sedikit (Tak explore pon), malah agak mahal. Makan sekali-sekala tu mungkin masih boleh diterima.

Kami bersepakat untuk memasak untuk juadah bersahur dan untuk berbuka kami akan makan di Masjid Khalil. Kebiasaannya kami akan masak malam sebelum hari bersahur tu kerana bimbang kalau masak pagi nak sahur tu takut tak berkesempatan.

Dengan harapan yang besar untuk bersahur lauk yang sedap keesokan harinya aku pon tidur. 

Pagi esoknya tersedar dari tidur. Tekan butang lampu pada jam tangan digital jenama Casio, "alamak! dah pukul 6 sudah".

Kecewa. Sambung tidur semula. (Ish teruk betul). Bila housemates kejut baru nak bangun solat Subuh. Pagi tu masing-masing muka masam. Lepas tu kami berazam untuk bangun bersahur keesokan harinya. Benda sama berlaku lagi. 

Perkara yang sama berlaku hampir setiap minggu. Ada sekali itu berlaku straight 3 hari (ke lebih?). Susah payah je masak malam tu. Terlepas keberkatan bersahur.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya : “Bersahurlah kamu kerana sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat Bukhari dan Muslim)