Mari ikut blog ini

Wednesday, 23 November 2011

Akidah itu. Dakwah ini.

Salam,

fasa pertama kepada dakwah yang dilakukan oleh para nabi adalah dengan memperbetulkan akidah manusia. Dengan mentauhidkan Allah. Meyakinkan manusia akan keesaan Allah. Bukannya bermula dengan menyuruh mereka mengerjakan solat, berpuasa, menunaikan haji. Semua itu adalah perlu, tetapi apabila fasa pertama telah selesai.

Untuk menanam keimanan kedalam hati-hati manusia bukanlah sesuatu yang mudah. Islam tidak disebarkan dengan mata pedang. Keimanan itu hanya mampu ditanam dengan penjelasan, penerangan, kata-kata, proses pengajaran, bukannya dengan memaksa seseorang itu menerima Islam. Islam bukan agama paksaan. Yes, bukan suatu paksaan untuk masuk Islam, tetapi setelah memeluk agama Islam adalah kewajipan untuk mempelajari akan Deen ini.

Bagaimana kita ingin membina bangun yang super hebat, mempunyai lampu liplap-liplap, bertingkat-tingkat di atas foundation yang tidak kukuh? Adakah akan selamat bangunan setinggi menara KLCC sekiranya dibina di atas tanah gambut? Tidak.

Itulah antara sebabnya mengapa memperbaik akidah merupakan perkara tunjang dalam dakwah. Kita risau, sekiranya segala macam amalan dipikul di atas iman yang goyah itu, akhirnya akan membawa kepada keruntuhan dan kebinasaan yang lebih teruk. Sehingga tidak mampu lagi untuk mendirikan walau rumah setingkat, tenggelam terus tidak timbul-timbul. Itu perumpaan bagi bagaimana pentingnya membina iman, akidah yang teguh.

Pernah sekali aku melihat akan komen seorang hamba Allah di gambar yang menunjukkan 'Mike Tyson' diketika beliau menunaikan haji.


Komennya berbunyi lebih kurang begini:

"Ush tengok tu ada tatoo lagi, pergi bersih tatoo dulu la baru pergi haji"