Mari ikut blog ini

Thursday, 4 August 2011

Flashback: Diari Ramadhan 2: Ukhuwwah knows no boundaries

Salam,

Hari ini ada beberapa kawan datang rumah. Kami berbuka bersama-sama. Selesai solat maghrib dan berbuka, kami menuju ke Masjid Khalil.

"Hari ini nak pakai jubah la, dah lama tak pakai". Jubah putih disarungkan ke badan. 

Setibanya di masjid, solat Isyak sudah pon bermula. Terlewat menyertai imam untuk dua rakaat. Seusai solat Isyak, salam diberikan ke kiri dan kanan. Selesai doa, aku menyapa seorang lelaki disebelah kanan yang baru selesai menunaikan solat rawatib.

"Assalamualaikum brother", tangan dihulurkan.

"Waalaikumussalam", tanganku disambut. Senyuman terukir di wajahnya.

Seperti biasa imam akan memberikan tazkirah pendek dalam bahasa arab. Semua yang berada di situ khusyuk mendengar. Aku pon turut khusyuk mendengar seketika. "Duduk mendengar pon bukan faham apa pon. Menyesal tak belajar bahasa Arab betul-betul dulu", aku bermonolog sendirian, sedikit marah pada diri. Aku mengeluarkan telefon bimbit dari dalam poket kanan. Membelek-belek gambar rumah-rumah yang baru diambil siang tadi. "Malasnya nak pindah rumah. Tapi biar bersusah-susah dahulu daripada bersusah di kemudian hari".

Gelagat aku diperhatikan lelaki yang duduk disebelah aku. Dia menoleh kearahku. "Have you read the latest news on ABC?".