Mari ikut blog ini

Monday, 23 July 2012

Yunus, bukan sebarangan budak

Salam,

5 Ramadhan 1433 Hijrah. Berbuka di rumah bersama 'keluarga'ku di bumi Kangaroo ini. Seusai bersolat dan berbuka, kami bergerak menuju ke Masjid Al-Khalil, Adelaide untuk menunaikan solat Isyak dan solat tarawikh di situ.

Selesai solat Isyak, aku bergerak ke saf hadapan sedikit apabila ruang mengizinkan. 2 orang kanak-kanak berumur sekitar 9 tahun bersolat secara bersebelahan di saf hadapanku. Mereka ligat bergerak-gerak, dicuit si B, si B membalas. Di cuit si A, si A membalas.

"Kalau di Malaysia habis dah budak dua orang ini kena"

Seusai solat sunat tarawikh 2 rakaat, seorang lelaki dewasa yang solat bersebelahan mereka berkata sesuatu pada mereka. 

Imam bangun untuk menunaikan solat sunat tarawikh buat kali kedua. Kali ini, si dewasa tadi memisahkan dua kanak-kanak tadi. Seorang di bahagian kirinya, seorang di bahagian kanannya. Aku tersenyum lebar. 

"Bijak tindakan beliau" ujarku dalam hati.

Al Khalil Mosque

Tiada lagi pergerakan ligat saling cuit-mencuit kerana si A dan si B dipisahkan oleh lelaki dewasa tadi. Yang ada pon mungkin sesekali si A atau si B menoleh ke arah kiri dan kanan seolah-olah berkata "apalah nasib badan".

Selesai 4 rakaat. Kelihatan berlaku pergerakan beberapa orang jemaah dalam saf. Muncul pula perkumpulan kanak-kanak lain. Kali ini lebih ramai, berjumlah 5 orang. Aku memerhati gelagat mereka. 

"Ini macam tak boleh duduk diam je"

Imam bangun untuk menunaikan solat sunat tarawikh buat kali ketiga. Seperti yang dijangka, mereka tidak boleh 'duduk diam'.

Boy A asyik dengan menggoyangkan badannya kedepan kebelakang. Boy B pula seolah-olah berlumba dengan Boy C siapa yang lebih cepat mengikuti perbuatan imam, sampaikan mereka sendiri mendahului imam. Boy D pula tak habis-habis mencuit-cuit kawan-kawan mereka yang lain. Sekali-sekala kedengaran mereka ketawa kecil.

Imam memberi salam menandakan penghujung rakaat ke 6 solat tarawikh.

Boy B: "Hey, why were you laughing?", sambil dia sendiri ketawa.

Boy C: "No i'm not. You are"

Boy D: "Why you did that?" (ditujukan pada Boy A kerana asyik sangat bergerak di dalam solat)

"Hurm, budak-budak. Sama je macam di Malaysia"

Tiba-tiba Boy E bersuara.

"Why did you do that for?"

"Don't you know you are standing in front of Allah when you are praying?"

Dia melihat pada setiap seorang dari kawan-kawannya. Dalam diam, sekali lagi aku tersenyum. Hebat anak ini, walau pada umur yang aku kira sebaya dengan rakan-rakannya yang lain, pemikirannya jauh lebih matang dari mereka. Setidaknya dari aspek ibadah itu sendiri.

Imam bangun untuk mengerjakan solat tarawikh untuk kali ke empat. Kali ini, tiada lagi bergoyang tak tentu arah. Tiada lagi cuit sana cuit sini. Tiada lagi berlumba-lumba dengan imam. Semuanya elok, lurus, baik sahaja.

Imam memberikan salam.

Aku bergerak sedikit menghampiri Boy E.

"What is your name boy?"

"Yunus"

"Alhamdulillah"Syahadah Pemuda


Salam,

Hari ini 4 Ramadhan. Pagi hari dimulakan dengan bersahur dan solat sunat. Menu bersahur adalah menu berbuka hari semalam, lumrah hidup bujang. Housemate yang dijadualkan memasak akan memasak juadah berbuka untuk hari itu serta bersahur untuk keesokan harinya. Jadi pada kebiasaannya, juadahnya sama.

Selesai bersahur, kami bersiap untuk menunaikan solat Subuh secara berjemaah di Masjid Wandana (Masjid Abu Bakr Assiddiq). Seusai solat, aku bergerak ke pintu masjid. Terdengar sedikit riuh-rendah kanak-kanak berbicara. Aku memerhatikan gelagat mereka.

Boy A: "This is an ipad"

Boy B: "No, this is an ipod"

Boy C: "ipad is big and ipod is small. My father owned them"

Boy A: "I know. My father too. But this is an iphone"

Dari gaya dan lagak mereka, aku menyangka mereka berada dalam lingkungan umur 10 tahun. Apa yang kanak-kanak berumur 10 tahun ini berbicara? Berkenaan ipad, iphone dan ipod. Ada yang tergelak memerhatikan gelagat mereka.

Aku berhenti seketika dan berlalu pergi.

Inikah apa yang sering dibualkan oleh kanak-kanak sekarang? Perihal gajet-gajet, perihal permainan video, perihal siapa yang punyai semua itu? Adakah kanak-kanak yang sama seantero dunia turut mempunyai gejala yang sama?

Generasi sekarang vs generasi lampau

Pertama kali aku memiliki telefon bimbit adalah ketika aku berumur 15 tahun (tingkatan 4). Itupun hasil dari duit yang aku perolehi, bukannya hadiah dari sesiapa.

Dan pertama kali mamaku memiliki telefon bimbit adalah ketika beliau sudahpun lama bekerja! Aku masih ingat telefon bimbit pertama yang dimilikinya. Hanya punyai fungsi-fungsi asas, sekadar menghantar sms dan juga membuat dan menerima panggilan.

Namun, adikku yang bongsu sudahpun memiliki telefon bimbit sendiri ketika berada di sekolah rendah lagi.


Arus perubahan berlalu dengan pantas, mereka yang tidak peka akan ketinggalan. Mereka yang terlalu mengikut akan lemas dibuai arus.