Mari ikut blog ini

Sunday, 31 July 2011

Tidak sama panas dan sejuk

Salam,

Untuk mengetahui apa itu panas, kita mesti terlebih dahulu merasai bagaimana rasanya sejuk. Cuba kita bayangkan apa perbezaan yang dirasai oleh seorang pelajar yang pulang ke Malaysia (panas dan lembap sepanjang tahun) dari Australia ketika musim panas dan ketika musim sejuk? Banyak perbezaannya.

Jika kita pulang ke Malaysia ketika Australia sedang mengalami musim sejuk, kita akan merasakan bahawa suhu di Malaysia terlampau panas dan badan kita mungkin sekali mengambil masa yang lama untuk adjust kepada perubahan persekitaran itu. Tetapi jika kita pulang ke Malaysia ketika Australia sedang mengalami musim panas, perbezaan suhu yang tidak berapa ketara itu menyebabkan kita tidak merasai 'kepanasan' Malaysia itu.

Panas dan sejuk itu adalah sesuatu yang subjektif, dan berkait rapat dengan individu itu sendiri. Orang yang sudah biasa tinggal di Kutub Utara sudah pasti merasakan bahawa padang pasir di Sahara sangat panas. Tetapi yang tinggal di Sahara itu sendiri merasakan bahawa suhu di Sahara adalah normal. Itu perbezaannya. 

Seekor  kucing di Australia

Rakyat Palestin mengutip buah Zaitun untuk mengalas perut
Pembaziran makanan