Mari ikut blog ini

Saturday, 7 December 2013

Pemuda dan masyarakat

Salam,


masyarakat terdidik dengan ilmu, dan ilmu itu perlu dipandu dengan wahyu supaya ia terarah ke arah yang betul.

Hakikatnya, kita dapat melihat sejauh dan sematang mana tahap pemikiran seseorang melalui tahap pendidikan mereka. Mereka yang kurang terdidik atau kurang terdedah dan banyak perkara terdorong untuk berfikiran lebih sempit dan tidak mampu berfikiran jauh serta sukar mencakna isu-isu yang rumit.

Saya seorang yang suka bersukan, dan pada masa lapang di hujung minggu saya akan menyertai remaja-remaja dari kawasan perumahan yang berdekatan untuk bermain bola. Sukan merupakan medium yang bagi saya antara yang paling baik untuk masuk ke dalam suatu komuniti itu dan meluaskan kenalan serta pengaruh kita.

Sering juga saya meluangkan masa untuk duduk 'berlepak' sebentar bersama remaja yang rata-ratanya masih bersekolah di sebuah pondok di padang. Ternyata pemikiran mereka, percakapan mereka serta apa yang diperkatakan cukup untuk menggambarkan di mana keadaan masyarakat kita pada masa kini.

Perkataan-perkataan seperti 'bodoh', 'babi', 'sial', 'celaka' dan berbagai lagi merupakan zikir harian mereka. Sedikit tersilap, pasti akan keluar 'zikir-zikir' ini. Belum lagi dicampur dengan perkataan-perkataan serta perbuatan-perbuatan lucah. Merokok seolah-olah merupakan perkara biasa seperti bernafas. Mereka bebas melakukannya tanpa sedikit pon berasa malu dan takut.

Apa yang lebih menghairankan, orang dewasa yang berada berdekatan hanya melihat anak-anak ini dengan urusan aktiviti mereka tanpa menghiraukan salahlaku mereka. Mungkin kerana inilah remaja menjadi berani untuk melakukannya secara terbuka.

Sering juga apabila bermain bola, terdapat sekumpulan remaja berbangsa india yang akan bermain sekali. Pernah saya bertanya kepada beberapa remaja melayu,

"Tak pernah campur ke satu team?"

"Mana boleh. Diorang India"

"Kenapa tak boleh?"

"......", mereka terdiam.

Kemudian seorang menyampuk, "nanti kita jadi hitam la"

Wow. Sejak dari sekolah mereka sudah mempunyai mentaliti sebegini. 

Namun, di dalam ramai-ramai itu tidak dinafikan wujud segelintir yang masih baik, walaupun tidak ramai.

Kelab Remaja ISMA (KRIM) merupakan salah satu alternatif yang baik untuk remaja peringkat sekolah

Ada dikalangan mereka yang rajin ke surau, walaupun hanya sebilangan kecil.

Suatu hari, pernah saya meluangkan masa untuk bersarapan pagi bersama mereka. Mereka menceritakan banyak perkara dan hakikatnya, lebih teruk dari apa yang boleh kita lihat.

Secara ringkasnya, beberapa dapatan yang saya perolehi daripada perkongsian oleh segelintir dari mereka.

Sejak awal sekolah menengah lagi telah ramai yang berjinak-jinak dengan arak dan berjudi. Bergaduh, ponteng sekolah, melawan cikgu dan merokok itu merupakan perkara biasa.

Kebanyakkannya merupakan pengaruh daripada rakan-rakan sebaya. Sehingga ada yang berkata, "mana ada orang yang baik kat sekolah. Budak yang baik, masuk sekolah mesti jadi jahat".

"Kawan-kawan saya selalu main tiket."

"Macam mana tu?"

"Pergi kedai cina kat hujung tu, lepas tu beli lah. Sekeping seringgit. Kalau nasib baik kena menanglah RM100 ke, RM200 ke. Kalau menanglah."

"Kalau kawan saya yang sorang lagi ni bang, kaki ponteng. Kalau masuk je subjek yang dia tak suka, dia tarik saya keluar kelas. Agak-agak cikgu habis mengajar, kitorang masuk balik"

"Ada juga yang kuat minum. Itu memang rosak bang. Lepas tu kaki pukul. Gaduh je keje. Tapi dia baik, kalau member kena pukul dia datang tolong."

Dan bermacam-macam lagi perkara.

Di akhir pertemuan itu, saya ucap beberapa perkara padanya.

"Berkawan biar ramai, tetapi carilah mereka yang baik untuk menjadi teman rapat"

"Belajar biar pandai, tetapi agama jangan tinggal."


"Jika kita ingin lihat pemimpin masa hadapan,lihatlah pemuda pada hari ini"