Mari ikut blog ini

Saturday, 28 February 2015

Remaja dan Internet. Pilihan di tangan anda!

Globalisasi ataupun turut dikenali sebagai dunia tanpa sempadan, itu era di mana kita tinggal dan berada buat masa kini.

Sejak perkhidmatan internet diperkenalkan di Malaysia pada sekitar tahun 1991, sumber rujukan ataupun medium memperolehi maklumat tidak lagi hanya bergantung kepada media-media cetak seperti akhbar dan buku-buku. 

Dari semasa ke semasa, semakin banyak bahan-bahan yang diterbitkan di dalam bentuk media elektronik di mana pengguna boleh mendapatkannya secara atas talian tanpa perlu meluangkan masa untuk mencarinya di kedai-kedai buku.

Internet, banyak manfaat atau keburukan?

Sebut sahaja apa perkara yang kita mahu ketahui atau judul buku apa yang mahu kita cari, dari sekecil-kecil perkara sehinggalah sebesar-besar perkara. Hampir semua maklumat mampu diketahui dan diperolehi dalam tempoh yang singkat dengan hanya beberapa klik jari di papan kekunci.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia, sekitar 67 peratus daripada kira-kira 30 juta rakyat Malaysia mempunya akses kepada kemudahan internet. Lebih daripada 70 peratus pengguna merupakan mereka yang berada di dalam lingkungan umur 15 tahun sehingga 34 tahun.