Mari ikut blog ini

Friday, 11 January 2013

Pemuda kita

Salam,

berikut adalah coretan beberapa peristiwa yang berlaku sepanjang perjalanan aku dari stesyen KTM UKM ke stesyen KTM Shah Alam.


***************************************

Untuk pergi ke Shah Alam menggunakan KTM (Keretapi Tanah Melayu) dari stesyen KTM UKM, aku perlu untuk transit di stesyen KLCentral dan mengambil train lain untuk menuju ke stesyen Shah Alam.

Jika menaiki kereta, hanya sekitar 30 - 40 minit diperlukan untuk tiba di Shah Alam namun akibat dari tidak mempunyai kenderaan sendiri, aku memilih untuk menggunakan khidmat KTM.

Perjalanan dari stesyen UKM ke KLCentral memakan masa sekitar 45 minit.


Stesyen Keretapi UKM. Berwajah baru!
Setibanya di stesyen Serdang (di pertengahan perjalanan), kelihatan seorang pakcik yang agak tua berjalan memasuki train dan beliau bergerak menuju ke penghujung gerabak.

Aku memerhatikan dari jauh.

2-3 minit berlalu dan tiada yang bangun untuk memberikan tempat duduk mereka kepada pakcik tersebut. Sedih rasa hati, mereka yang duduk berdekatan dengan tempat pakcik itu berdiri seolah-olah tidak menyedari atau tidak ambil peduli tentang kewujudan pakcik yang tua itu.

"Jauh pulak pakcik ni berdiri dari tempat aku. Ah tak kisah la, asalkan pakcik tu ada tempat duduk".

Baharu sahaja aku ingin bangun menuju kearah pakcik itu, seorang pemuda bangun, tanpa bercakap sepatah pon dan bersandar berhampiran pintu untuk memberikan tempat duduknya kepada pakcik tersebut.

"Allah. Alhamdulillah. Masih ada lagi pemuda-pemuda yang baik hati di Malaysia ini", ku mengucapkan syukur dalam hati.

Aku tersenyum. 

Train tiba di KLCentral.

Aku membeli tiket ke stesyen Batu Tiga kerana sudah berpakat dengan kawan untuk 'pick-up' aku disitu.

Turun di ruangan menunggu train yang terletak di ruangan bawah tanah, aku mencari tempat untuk duduk. Jumpa! Aku bergerak ke situ dan duduk. Mengeluarkan buku Solusi Edisi Januari 2013 yang belum habis dibaca.

Maklumat perjalanan berteknologi. Wah!

Beberapa ketika, seorang lelaki dan seorang perempuan datang menghampiri aku dan duduk sebelah menyebelah di bangku yang sama denganku.

Mereka galak berborak. 

Baru sahaja beberapa saat mereka duduk, si perempuan menarik tangan si lelaki dan meletakkannya di atas pehanya sambil menggosok-gosok tangan lelaki itu.

Aku memerhatikan gerak geri mereka. "Aish, adik beradik ke ni?", aku bertanya dalam hati.

"Ke pasangan suami isteri? Tapi macam muda sangat.", aku bertanya sekali-lagi kepada diriku.

Si perempuan menoleh dan melihat aku sedang memerhatikan tindak-tanduknya. Dia melepaskan tangan pemuda itu.

Namun, tak sampai satu minit, dia menarik semula tangan pemuda tersebut, meletakkannya di atas pehanya dan menggosok-gosok tangan pemuda tersebut.

"Dia tolong urut ke apa ni? Tak nampak macam bengkak atau lebam pon"