Mari ikut blog ini

Wednesday, 4 January 2012

Lain orang lain ragam

Salam,Sedikit coret-coret kisah sana sini


*************************************************


"Kau semayang 5 waktu sehari tak?", soalan pertama yang diajukan oleh boss pada hari kedua aku menjalani praktikal di sebuah syarikat di Malaysia.


"Boss ni gurau ke apa ni?Muka serius je", aku bermonolog dalaman. Kehairanan dengan soalan yang diajukan oleh seorang lelaki yang belum pernah aku nampak sebelum ni.


Aku mengangguk.


"Kau betul semayang 5 waktu sehari?", soalan diulang, tapi ayat distruktur semula.


"Betul boss"


"Betul kau semayang penuh ni?", sambil kanannya diangkat seakan-akan menyuruh aku mengikuti perbuatannya. Aku pon ter-blur sebentar. Secara automatiknya tangan kanan aku turut terangkat. "Betul boss, sumpah". Terkeluar perkataan sumpah. (cakap biasa2 pon xpaham. cis)


Sudah menjadi rutin harian kami di sini untuk berkumpul di 'design room' untuk melaporkan aktiviti yang kami buat pada hari yang lepas serta perancangan pada hari ini sebelum kami memulakan pekerjaan atau menyambung tugasan.


"Kau kena angkat tangan ke pagi tadi?", tanya seorang rakan sekerja yang hadir sedikit lambat dan lantas terlepas peluang melihat insiden 'pagi tadi'.


"Biasa la tu boss. Dia memang gurau macam tu. Aku time awal-awal masuk kerja dulu kau tau dia tanya apa kat aku?", seorang sahabat yang aku kira mempunyai genetik cina berkata padaku.


"Apa dia?"


"Kau Muslim ke?", tergelak kami yang mendengar. Bukannya kerana soalan yang diajukan kepadanya, tetapi kerana riak wajahnya yang serius ketika menceritakan perkara itu. Mungkin baginya soalan itu adalah sedikit sensitif baginya.


Gambar hiasan 1


"Aku dulu pon kena macam kau jugak Aizat. Kena soalan cepu emas dari boss (tak ingat apa dia). Habis satu bilik tu gelak kat aku. Tapi xpe la, boss ok je. Maybe tu cara dia bergurau. Orang dah berumur kan" sampuk seorang rakan yang lain.