Mari ikut blog ini

Saturday, 5 January 2013

Aku dan Usrah 2

Salam,

orang kata, "siapa yang 'join' usrah ni budak-budak baik je"

"budak-budak jahat macam aku mana boleh join usrah. Tak layak"

Sorry bro and sis, anda salah. 

sesiapa pun boleh 'join' usrah, yang penting dia mahu.

Buat apa join usrah?

Bila ditanya, mahu jadi baik tak, mesti semua orang kata nak jadi baik (mungkin ada segelintir taknak mengaku, tapi fitrah manusia sukakan dan mahukan kebaikan). Tapi, baik yang macam mana?

Pergi masjid tu baik, tolong orang angkut baju di ampaian pon baik, singgah ke kedai Abu belikan gula-gula untuk adik pon baik. Mudah kata, baik itu subjektif dan boleh ditafsirkan seluas-luasnya.

Cukup ke kita baik untuk diri sendiri sahaja?

"Habis tu nak baik macam mana lagi?"

Baik macam mana yang kita nak?

Kita mahu baik, dan dengan baiknya kita itu, kita mampu ajak dan tarik orang jadi baik, dan dengan orang lain jadi baik, Islam itu diletakkan pada tempatnya.

Pendek kata, kita mahu bina rijal. Bina rijal yang bukan saja baik akhlaknya, tapi turut sihat fizikalnya, celik mindanya, berobjektif tindak-tanduknya, bermatlamat urusannya. Bukan baik, tapi tak kemana.

Kita mahu baik, dan dengan baik itu dapat selamatkan diri kita, keluarga kita dan orang-orang disekeliling kita dari api neraka. Itu langkah pertama.

Firman Allah:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari Neraka yang bahan-bahan bakarannya: Manusia dan batu (berhala); Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan. 
[At Tahrim: 6]

Jadi, pertama sekali untuk kita, diri sendiri. Lepas itu keluarga, mereka yang rapat dengan kita.

Takkan kita mahukan orang lain masuk syurga, tapi kita tak mahu masuk syurga?

Kembali kepada, kenapa 'join' usrah? Bukan usrah untuk budak-budak baik je ke?

Kurang tepat.