Mari ikut blog ini

Saturday, 30 April 2011

Usaha, doa, tawakkal. Yakin!

Salam,

Hairan. Memang menghairankan. Apa yang menghairankan? bagaimana cara manusia berfikir. Terutamanya orang Melayu. Melayu? YES. MELAYU.

Ada apa dengan orang Melayu ni?

Macam-macam.

Apabila berlaku sesuatu perkara, sesuatu musibah, selalunya apa yang terkeluar dari mulut orang Melayu adalah seperti 'moga-moga sinar harapan akan muncul', 'inshaAllah nanti ok la tu' dan seumpamanya.

So? Apa salahnya cakap begitu?

Definitely nothing is wrong with it.

But for 1 thing. Kamu meminta, mengharapkan agar sesuatu akan berlaku tapi kamu hanya bergoyang kaki sahaja.

Things just does not work that way.

Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya: "kun (jadilah)", maka jadilah ia"

 (An Nahl:40)

Mempelajari sirah, mencontohi yang terbaik.

" Abang Ayit, kenapa kita masih buat sesuatu benda tu sedangkan semuanya dah tertulis di Lauh Mahfuz?", adik aku mengemukakan persoalan.

Aku tersenyum. "Agak-agak kenapa?", aku cuba membuatkan dia berfikir lebih jauh.

Dia terdiam. Lama juga. Wajahnya runsing. Dia kembali melihat kepadaku. "Alaa tak tau la"

Aku tersenyum kembali. "OK macam ni la, memang telah tertulis di Lauh Mahfuz akan segala-galanya yang akan berlaku sejak sebelum kita lahir lagi. Tapi, ingat ini satu perkara. Kita tak tahu apa yang tertulis di Lauh Mahfuz. Kita cuma tahu telah tertulis apa yang akan kita lakukan, apa yang akan berlaku namun pengetahuan itu adalah beyond our knowledge". Aku menerangkan. Aku bukanlah seorang alim yakni seorang yang mempunyai ilmu pengetahuan yang tinggi. Namun aku berusaha menerangkan sebaik mungkin pada tahap pengetahuan aku.

"Oooo, betul jugak tuh. Bukannya kita dah tau apa yang tertulis disitu" katanya sambil mengangguk tanda faham.

"Tapi, ada sesetengah pihak yang menyalah faham akan perkara ini. Sebagai contoh, mereka mencuri dan apabila ditangkap dan ditanya mengapa mereka mencuri. Mereka berkata: Jangan salahkan aku kerana mencuri kerana aku telah ditakdirkan untuk mencuri", aku menambah dengan contoh supaya mudah dihadam olehnya.