Mari ikut blog ini

Friday, 12 October 2012

Semangat yang dicari!

Salam,

Aku ada ramai kawan, dan kawan aku berbagai-bagai.

Hari ini, kisahnya bukan mengenai aku, tetapi mengenai dia.


********************************************

Nama dia Abu (bukan nama sebenar). Seperti orang biasa, Abu ada kawan, Abu berkawan, Abu bersukan, Abu juga belajar.

Suatu ketika, satu perubahan berlaku pada Abu. Seolah-olah transformasi 360 darjah berlaku. Dari menjadi Decepticon kepada Autobot seperti di dalam cerita Transformers. Bukannya maksud aku sebelum ini dia jahat, kemudian dia berubah menjadi baik. Tidak se-drastik itu.

Jika sebelumnya, sungguh jarang sekali melihat kelibatnya bersolat jemaah di masjid. Namun pada hari itu, dialah antara yang paling awal tiba di masjid. Isyak, Subuh, dialah yang terkehadapan. Setiap hari setibanya aku di masjid, pastu Abu sudahpun berada di sana. Aku kagum.

Jika dahulu dia gemar bergelak ketawa, kini dia lebih banyak berdiam dan mendengar. Jika dahulu, dia lah pemegang mikrofon, kini dia lebih banyak menjadi penonton.

"Hebat Abu! Jika dahulu dia seorang yang jarang mengimarahkan masjid, kini dialah pengunjung setia dan terawal!", benakku dalam hati.

Jika ada mana-mana masjid berdekatan yang menganjurkan berqiam bersama, pastinya kelibat dia akan kelihatan. Teguh, utuh bersolat mengadap Tuhan yang Esa.

Hari demi hari, Abu masih bersemangat dan istiqamah dengan amalannya.

"Moga engkau terus istiqamah Abu!"

Aku tertanya-tanya, apakah perkara yang membawa kepada transformasi ini? Dari mana datangnya 'motivasi' Abu ini untuk terus istiqamah dengan amalan berjemaah di masjid ini?

Bukan senang, untuk bangun di awal pagi melawan godaan bantal dan tilam yang empuk, serta belitan syaitan itu. Sekali-sekala itu mungkinlah, tapi itu berterusan, perlukan kekuatan yang tersendiri!

Tambahan pula di Adelaide, boleh dikatakan setiap pagi itu sejuk. Jika tidak berselimut, alamatnya bekulah anda. Lebih seronok dan mengasyikkan untuk beradu di dalam keselesaan dan ke-suam-an selimut itu! Berbanding kesejukan pagi. Bukan itu sahaja, perlu keluar dari rumah dan memandu menuju ke masjid yang jaraknya bukanlah dekat.

http://www.adelaidenow.com.au/news/south-australia/snow-at-mt-lofty-more-wild-weather-coming/story-e6frea83-1226493307107
(Salji turun di Adelaide, pada 11/10/2012)