Mari ikut blog ini

Saturday, 28 April 2012

Kerajaan Bersih dan Adil?

Assalamualaikum,

Pertama-tamanya, aku tak tahu nak mula dari mana. Sebab hari ini, Facebook sungguh aktif. Dengan warna kuning. Apa perkara hangat hari ini?

BERSIH: Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil.

Itu perkaranya, dan itu slogannya.

BERSIH 3.0 adalah kesinambungan dari BERSIH 1.0 dan 2.0 yang lepas. BERSIH mempunyai beberapa tuntutan (KLIK SINI) dan semuanya adalah berkenaan dengan Pilihanraya di Malaysia. Mereka mahukannya Bersih (Seperti namanya) dan Adil.

Tuntutan-tuntutan ini adalah munasabah dan jika ditanyakan kepada orang kebanyakkan, mereka akan bersetuju dengan tuntutan ini.

Namun apa yang aku perhatikan adalah, apabila masuk ke edisi yang ke 3 (BERSIH 3.0), BERSIH ini seolah-olah mula beralih arah ke arah 'gulingkan kerajaan yang sedia ada', 'kami tak percaya SPR', 'kerajaan perlu ditukar' dan macam-macam lagi. BERSIH yang dahulunya dikatakan terdiri daripada Non-Government Organizations (NGOs) kita sudah disertai oleh pihak Pembangkang (secara terbuka). Siapa yang tidak mahukan keadilan? Jika keadilan yang dituntut, sesungguhnya Islam lah yang paling adil. 

Siapa yang mahukan kerajaan yang korup, penuh dengan rasuah, tidak menjalankan tanggungjawab, tidak menguruskan amanah rakyat dengan baik (misalnya duit cukai), dan berbagai-bagai lagi salahlaku?

Jika diberi pilihan, kita semua mahukan yang paling bersih, yang paling bertanggungjawab, paling amanah. Senang cerita, yang terbaik. Peliklah kita jika kita memilih yang sebaliknya. Itu fitrah.

Tapi apabila kita sibuk berbicara akan semua itu, kita lupa untuk berbalik kepada akarnya. Siapakah pelaku-pelaku perbuatan itu? Adakah kuda di trek lumba kuda Adelaide Cup? Adakah Wang-Wang dan Funi si panda di Adelaide Zoo? Tidak!