Mari ikut blog ini

Monday, 12 December 2011

Bila arkitek jadi peguam

Salam,Pilihanraya Umum ke 13 (PRU 13) bakal menjelma tidak lama lagi. Ramai orang bercakap mengenai politik. Pergi kedai mamak, politik politik politik. Buka facebook, banyak status-status memperkatakan tentang politik. Bukan itu sahaja, malah banyak juga video-video yang di post memperkatakan tentang politik. Tapi apa yang menyedihkan, ada satu video ini yang amat menyedihkan aku. Jika mahu berbicara mengenai politik, silakan. Tapi mengapa memperkatakan tentang suatu yang tidak kamu tahu.
Bukannya aku nak kata aku tahu banyak. Tapi benda asas seperti ini, even my little brother understand the wrongness of this video. Ish3x. SIapa lah dalang disebalik video ni. Tapi rasanya agak obvious sedikit sebanyak tentang di pihak mana dia berada. 


Teringat suatu masa dahulu apabila satu akhbar menyiarkan respond2 dari artis2 (penyanyi, pelakon) mengenai hudud. Aduh! Kenapa la bijak sangat bertanyakan kepada artis. Kalau aurat sendiri tak tutup, terdedah sana sini, bercampur lelaki perempuan, nak bercakap mengenai hudud? Aiseh. Yang bertanya soalan pon satu, pandai sangat.


Sepatutnya diletakkan sesuatu perkara itu pada tempat yang betul (adil). Maksudnya, bertanyakan pada mereka yang bersesuaian, mereka yang mempunyai ilmu. Kalau risau akan pengaruh politik, tanyakan pada NGOs Islam, penceramah-penceramah bebas, mufti. Bukankah itu lebih sesuai?


Baru-baru ini pulak, DAP dan MCA mahu berdialog mengenai hudud. Aih? Naik syeikh ke apa ni. Firstly, they are not even muslim. Secondly, it is very likely that they have very hideous agenda. Malaysia oh Malaysia. Macam-macam sungguh.