Mari ikut blog ini

Saturday, 31 December 2011

dakwah di tempat kerja 2

Salam,

lagi, cerita di tempat kerja.

****************************************************

Di sini, akan diadakan ceramah bulanan selepas solat asar pada setiap hujung bulan disamping kuliah zohor pada setiap hari isnin dan khamis. Alhamdulillah, one of the thing that can hardly be found anywhere else. Selesai ceramah dalam pukul 6. Kebetulan aku membawa kereta sendiri pada hari itu. Sedikit jamuan ringan (mee) disediakan oleh pihak syarikat untuk kami yang menghadiri ceramah itu.

Aku duduk berdekatan dengan ustaz, boss aku dan beberapa orang-orang besar yang lain. Pada awalnya perbualan hanya berkisar di sekitar topik yang dibincangkan ketika ceramah sebelumnya. Apabila orang mula surut, suasana menjadi lenggang. Sampai akhirnya hanya tinggal aku and boss di meja yang aku makan. Pada mulanya aku ingin berangkat pergi, tapi takpe la teman la boss kejap Selang beberapa ketika kami berborak tiba-tiba boss masuk ke topik kritikal.

"Kamu join usrah?"

"ha ah"

"bagus bagus. Jemaah mana kamu?"

"errr. (nak cakap ke tak ni? macam nak fire je). ISMA boss"

"oh ISMA". Riak pada wajahnya sedikit berubah.

"ISMA sama dengan JIM kan? "

"(i have a bad feeling about this). Errrr. Lebih kurang la"

"ISMA sama dengan JIM kan?", he repeated the question.

"Banyak benda jugak la yang sama. Fundamentals dia mostly sama je"

"ISMA sama dengan JIM kan?", kali ini nadanya sedikit tinggi. Pertanyaannya sedikit mendesak supaya aku come out dengan satu jawapan yang dicarinya.

"YA", aku jawab dengan tegas.

RIak mukanya kembali tenang. "Jadi kenapa ISMA berpecah dari JIM? Apa bezanya? uslubnya?marhalah?bla bla bla (tak ingat apa lagi)"

"Alamak ni soalan hardcore ni, nak jawab camne ni. Kang kena berdebat pulak. Dah la tiap2 hari tengok muka boss", aku bermonolog dalaman.

"Choose your word carefully Aizat. Dengan berhikmah please", aku mengingatkan diri aku. Bimbang sekiranya kata-kata aku bakal membawa kepada sesuatu yang kurang baik.


random image 1