Mari ikut blog ini

Thursday, 10 January 2013

Berinteraksi. Bersuara dan memberi pendapat

Salam,

hari ini aku sempat menghadirkan diri ke kuliah maghrib di Surau Al-Kauthar, Bandar Baru Bangi.

Seperti biasa, kuliah maghrib bermula selepas solat maghrib dan berakhir sekitar hampir waktu Isyak.

Topik yang dibawakan adalah berkenaan Nilai-nilai Kemanusiaan dan Kemasyarakatan, tulisan Dr Yusof Al Qaradhawi. Bab yang dibincangkan adalah berkisar sekitar Kesederhanaan Dalam Islam.

Antara kupasan ustaz adalah bahawa Islam ini lebih dari sekadar pengamalan amalan ritual semata-mata seperti yang di amalkan oleh ramai orang.

Tidak kurang juga ramai yang mengatakan bahawa Islam lebih dari itu namun dari segi hakikat apa yang mereka amalkan, Islam yang mereka praktikkan hanyalah pada ritual semata-mata.

Antara contoh yang diberikan adalah berkenaan Islam adalah keadilan dalam perundangan, politik dan ekonomi.

Fitrah manusia mahukan keadilan. Manusia berbuat kebaikan atas dua sebab. Sifat kemanusiaan dan kerana agama.

Sebab itu bila kita lihat, isu Palestin contohnya. Bagaimana NGOs, persatuan, organisasi dari negara bukan Islam seperti Eropah mengungguli carta pemberi bantuan kepada penduduk Palestin. Kerana sifat kemanusiaan yang ada pada mereka. 

Berbeza dengan mereka, muslim bukan sahaja ada sifat kemanusiaan itu, malah turut ada agama sebagai sumber tolakan.

Namun sebaliknya berlaku, 'kewujudan' agama itu tidak mampu menolak sifat kemanusiaan itu ke tahap yang lebih tinggi. Berbanding dengan aktivis kemanusiaan bukan muslim yang hanya bergerak atas dasar kemanusiaan.

Tepuk dada tanya iman.

Apa yang turut menyedihkan dan membimbangkan, apabila dilihat di kampung-kampung secara kasar, topik-topik dan kuliah-kuliah agama hanya membincangkan sekitar permasalahan solat, puasa dan hukum hakam. Bukan menafikan kepentingan perkara-perkara ini, namun terdapat juga banyak isu lain yang berlegar dan perlu difahami dan diketahui. Tidak terhenti dan bermain sekadar pada perkara-perkara asas.

Masa menunjukkan hampir pukul 8.35 malam. Ustaz mengakhiri kuliahnya dan sebelum sesi tamat, beliau membuka ruangan untuk sebarang soal jawab.

Seorang ahli kariah surau mengangkat tangan dan kemudian mengajukan soalan.

"Apa komen ustaz tentang isu penggunaan kalimah Allah"