Mari ikut blog ini

Thursday, 14 July 2011

Hak

Salam,

antara perkataan yang sering bermain di minda seorang yang mengaku bahawa mereka terlibat dengan urusan dakwah adalah mad'u.

Bagi mereka yang baru, usaha mendapatkan mad'u adalah sesuatu yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Siapa kata untuk mencuri hati seseorang ini mudah? Untuk berjaya membuatkan seseorang itu tsiqah dengan kita amatlah payah. Unless kita adalah seorang yang hebat, mempunyai ciri-ciri tarikan seperti magnet, mampu menarik besi-besi yang berdekatan dengan hanya menghampiri mereka.

Setelah berjaya mendapatkan atau dalam proses mendapatkan mad'u, pastinya seseorang itu akan menghadapi berbagai jenis kesukaran. Manusia itu berbagai sifatnya, tidak ada satu pun yang 100% sama dengan yang lain. Pasti ada perbezaan. Maka cara menangani seseorang itu dengan seseorang yang lain itu pastinya berbeza.

Sukar, tapi tidak mustahil

Salam,

Bila bercakap hebat, tapi bila beramal memang susah. Siapa kata senang?

"Kita kalau nak berdakwah kena hebat, kena kreatif, baru orang suka. Baru senang nak dapat perhatian...."

Tapi bila tiba sedikit kesulitan, misalnya terpaksa bersabar menunggu orang lain, dah melenting. Kata tak boleh tahan. Macam mana pulak?

"Saya dah biasa jadi lebih awal dari punctual, jadi kalau kata pukul 11, pukul 10 saya dah siap"

Ok bagus lah ada sikap tu, memang aku puji. Hebat! Aku jauh dari mampu berbuat yang demikian.

Berubah tidak semudah bermadah. Kita boleh cakap, kita boleh buat, tapi mampukah kita untuk istiqamah?

Jika kita lihat, seorang pemuda. Penuh dengan sifat jahiliyah. Sebut sahaja dari apa jua aspek, dia pastinya top ten. Hebat tak hebatnya pemuda ini.

Solat? tak buat. Pergi masjid? Jauh sekali.

Masa lapang? tengok movies yang lagho, berdating, main games, merokok, buat maksiat lah senang cerita.

Bila ditakdirkan Allah, pemuda ini bertemu dengan tarbiyah. Mula berjinak kembali dengan Islam, merasakan seronok berbuat kebaikan. Adakah kita akan mengharapkan esok harinya dia menjadi ustaz?

Rome wasn't bulit in a day. Islam tidak tertegak dan menjadi kuasa besar dunia dalam satu malam. Prosesnya memakan masa. Berstrategi, berfasa-fasa dan beransur. Diisi dengan kesabaran, ketabahan, pengorbanan, penat lelah. You name it.

Mahu mengubah sikap Jahiliyah itu bukanlah kerja mudah, namun tidak pula mustahil. Namun mungkin memakan masa. Panjang atau pendek, bergantung pada individu dan persekitaran.