Mari ikut blog ini

Wednesday, 2 November 2011

Berlaku adil

Salam,


apakah yang dimaksudkan dengan adil dan bagaimanakah yang anda rasakan adil itu?


Adil di definasikan sebagai meletakkan sesuatu pada tempatnya.






Adakah dengan memberikan sesuatu itu secara sama rata kepada semua tanpa mengira faktor-faktor seperti latar belakang, umur, tahap pemikiran dan lain-lain itu adil? 


Cuba bayangkan ketika hari raya. Budaya orang Melayu, pasangan yang dah berkahwin 'wajib' memberikan duit raya kepada anak buah. Kamu ada dua anak buah, Usop dan Hamzah. Kalau ikut konsep 'sama rata', Usop dan Hamzah akan dapat RM5 kerana semua orang mesti menerima jumlah yang sama. 


Tapi rupa-rupanya Usop baru berusia 5 tahun, tapi Hamzah sudah berumur 15 tahun. Adakah kita berlaku adil disitu?


Percaya atau tidak, sejak kecil lagi kebanyakkan dari kita di 'doctrine' dengan konsep sama rata yang di associate dengan perkataan adil. 


Bagaimana kita berlaku adil terhadap seseorang?


Aku pernah berborak dengan seorang sahabat tidak berapa lama dahulu mengenai perkara ini. Dia pernah menyebut (lebih kurang begini), "Ana tak membezakan antara orang. Semua orang ana cakap guna ana enta. Macam kat si *****, mula-mula memang dia tak biasa, tapi lama-lama dia pon boleh terima". Tapi aku kurang setuju. Penerimaan setiap orang ke atas sesuatu perkara adalah berbeza. Dalam kes tadi, Alhamdulillah si ***** boleh menerimanya, mungkin kerana latar belakangnya. Tapi cuba sekiranya kita berbuat demikian dengan mat-mat rempit, adakah penerimaan mereka juga sama? Tidak.


Diskriminasi itu kadang-kala perlu, but in a right context. Jika kita menafikan hak-hak sesetengah orang dengan mendiskriminasikan mereka, itu salah. Seperti dasar Apartheid yang membezakan seseorang mengikut warna kulit dimana rakyat Afrika yang berwarna hitam dianggap sebagai golongan kelas kedua.