Mari ikut blog ini

Friday, 23 December 2011

Mata yang melihat

Salam,


Berpegang teguh dengan prinsip dan kepercayaan kamu, maka orang lain akan turut akur dan mengiktiraf kamu.


Minggu ini adalah minggu kedua aku menjalani 'industrial training' di Sapura Industrial Corporation. Ditugaskan di bawah Sapura Technical Centre (STC), kesemua rakan sekerja adalah engineer dimana kebanyakkannya adalah oversea graduates. Jika mereka adalah local graduates, mereka telah pun memiliki Master. Hendak menunjukkan bahawa hebatnya rakan-rakan sekerja aku.


Pada awal tahun ini, aku telah pun menjalani industrial training di sini tetapi diletakkan di department lain, iaitu di Quality Check/Quality Assurance (QA/QC) sebagai Quality Inspector. Banyak sekali perbezaan ketara yang aku dapat lihat setelah terlibat di dalam dua kumpulan yang berbeza ini. Ketika di QA/QC dahulu, tahap pendidikan yang paling tinggi dimiliki oleh rakan sekerja adalah Diploma, melainkan supervisor yang merupakan Degree holder dan bertindak sebagai engineer.


Bukan hendak mengatakan apa-apa disini, tetapi apabila kamu bergaul dengan mereka, aku dapat lihat perbezaan dalam cara mereka berfikir, apa yang mereka bualkan, cara percakapan serta banyak lagi. Sekiranya dahulu di QA/QC ketika aku mula-mula masuk mereka bertanyakan seribu macam soalan padaku, mengenai diriku, universiitiku, negara tempat aku belajar, dan bermacam-macam lagi. Tetapi di STC, tiada apa yang begitu menghairan dengan mereka yang menuntut di universiti di luar negara kerana kebanyakkan dari mereka itu sendiri telah pun belajar di luar negara.


Apa yang di bicarakan? juga berbeza. Bagaimana cara mereka bercakap? sangat berbeza. Medium percakapan juga berbeza. Cukup disitu, kali ini bukan itu tujuan aku menulis.